12 kwietnia 2013

ZASADY PRZYZNAWANIA OBYWATELSTWA WŁOSKIEGO



Zgodnie z włoskimi przepisami (kwestię obywatelstwa reguluje ustawa nr 91 z dnia 05.02.1992 r.), obywatelstwo włoskie automatycznie uzyskuje się na podstawie tzw. prawa krwi (z łac. ius sanguini), co oznacza, że jeśli przynajmniej jedno z rodziców jest obywatelem włoskim, dziecko dziedziczy to obywatelstwo, a więc w świetle włoskiego prawa jest obywatelem włoskim. Nie ma natomiast zastosowania tzw. prawo ziemi (z łac. ius soli), dlatego też nie wystarczy urodzić się we Włoszech, by uzyskać obywatelstwo włoskie (z wyjątkiem osób znalezionych na terytorium Włoch, w przypadku których nie jest możliwe ustalenie obywatelstwa lub których rodzice są nieznani).



Są też przypadki szczególne, które umożliwiają automatyczne przyznanie obywatelstwa włoskiego:

  • uznanie małoletniego przez rodzica posiadającego obywatelstwo włoskie lub na mocy orzeczenia sądowego (po ukończeniu 18 lat osoba zainteresowana musi wyrazić wolę otrzymania obywatelstwa, ma na to rok od momentu uznania przez włoskiego rodzica)
  • adopcja w przypadku małoletnich (w przypadku adopcji osób pełnoletnich, mogą one wystąpić o przyznanie obywatelstwa włoskiego po 5 latach zameldowania we Włoszech, od momentu adopcji)

Obcokrajowcy mogą starać się o przyznanie włoskiego obywatelstwa, jeśli spełniają określone warunki, z czego najpopularniejsze to:

  1. zawarcie związku małżeńskiego z obywatelem włoskim
  2. legalny pobyt we Włoszech przez określony okres czasu

OBYWATELSTWO NA PODSTAWIE ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIEGO Z OBYWATELEM WŁOSKIM

Samo zawarcie związku małżeńskiego nie oznacza, że automatycznie uzyskuje się włoskie obywatelstwo, choć zauważyłam, że wielu Włochów jest przekonanych, że tak właśnie jest. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, trzeba dodatkowo przebywać legalnie we Włoszech od co najmniej 2 lat, natomiast w przypadku osób mieszkających poza granicami Włoch, wniosek może być złożony dopiero po 3 latach od zawarcia związku małżeńskiego. Jeśli macie dzieci, naturalne lub adoptowane (rodzicami muszą być obydwoje małżonkowie), okres ten skracany jest o połowę, czyli wystarczy rok zameldowania lub półtora roku od momentu zawarcia związku małżeńskiego.

Warto pamiętać, że w momencie wydania decyzji o przyznaniu obywatelstwa włoskiego małżeństwo nadal musi być ważne – jeśli w między czasie nastąpiła separacja, rozwód lub unieważnienie związku małżeńskiego, wniosek o przyznanie obywatelstwa zostanie odrzucony.


OBYWATELSTWO NA PODSTAWIE LEGALNEGO POBYTU

Okres, jaki pozwala na ubieganie się o obywatelstwo włoskie na podstawie legalnego pobytu we Włoszech jest zmienny:

obywatele UE 4 lata
obywatele państw spoza UE 10 lat
uchodźcy polityczni i bezpaństwowcy uznani oficjalnie 5 lat
osoby pełnoletnie urodzone we Włoszech 3 lata
osoby pochodzenia włoskiego (jeśli przynajmniej jedno z rodziców lub krewnych drugiego stopnia w linii prostej to obywatele włoscy na podstawie prawa krwi) 3 lata
pełnoletnie dzieci cudzoziemców, którzy otrzymali obywatelstwo włoskie 5 lat (od momentu otrzymania obywatelstwa włoskiego przez rodzica)

POZOSTAŁE PRZYPADKI

Prezydent Republiki Włoskiej może też przyznać obywatelstwo włoskie osobom spełniającym następujące warunki:

  • cudzoziemcom urodzonym na terytorium Włoch i mieszkającym we Włoszech nieprzerwanie od urodzenia do osiągnięcia pełnoletności
  • cudzoziemcom, którzy pracowali na rzecz państwa włoskiego (w tym poza granicami Włoch) przez co najmniej 5 lat
  • cudzoziemcom zasłużonym dla Włoch
  • cudzoziemcom, w przypadku których istnieją umotywowane interesy państwowe

Utracić obywatelstwo włoskie można automatycznie lub przez jego zrzeczenie się. Automatycznie traci obywatelstwo osoba, która przyjęła urząd publiczny lub wstąpiła do służby wojskowej w innym kraju i nie zrezygnowała z niego pomimo żądań włoskich władz lub w przypadku której doszło do zmiany decyzji o adopcji przez obywatela włoskiego z winy tej osoby. We wszystkich innych przypadkach utrata obywatelstwa następuje tylko i wyłącznie na umotywowany wniosek zainteresowanego, czyli np. nie traci się uzyskanego obywatelstwa po rozwodzie.   



Od 1993 roku włoskie przepisy dopuszczają posiadanie obywatelstwa innego kraju bez konieczności rezygnacji w obywatelstwa włoskiego.

SZCZEGÓŁOWE ZASADY PRZYZNAWANIA OBYWATELSTWA WŁOSKIEGO ZNAJDZIECIE W OSOBNYCH ARTYKUŁACH, PODZIELONYCH ZE WZGLĘDU NA PODSTAWĘ SKŁADANIA WNIOSKU (znajdziecie je w zakładce "Obywatelstwo").

21 komentarzy:

  1. Czy możemy się starać o obywatelstwo włoskie dla dziecka? Ja z mężem jesteśmy polakami, od 2007roku do 2013 pracowaliśmy we Włoszech, aktualnie jesteśmy w Polsce. syn urodził się w 2012roku we Włoszech.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wyjazd z Włoch przerywa ciągły pobyt, który pozwoliłby Waszemu synowi na utrzymanie obywatelstwa w momencie uzyskania pełnoletności (http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2014/10/obywatelstwo-woskie-dla-osob.html?m=1).

      Usuń
    2. Niestety wyjazd z Włoch przerywa ciągły pobyt, który pozwoliłby Waszemu synowi na utrzymanie obywatelstwa w momencie uzyskania pełnoletności (http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2014/10/obywatelstwo-woskie-dla-osob.html?m=1).

      Usuń
    3. Jak dobrze zrozumiałam syn może otrzymać obywatelstwo włoskie do 18 roku życia, jeżeli wyjedziemy jeszcze do Włoch i będziemy zameldowani przez min, 4 lata, a jak skończy 18 lat to będzie musiał przebywać min 3 lata? Czy się mylę?

      Usuń
    4. To niezupełnie tak. Opcje są dwie:

      1) Jeżeli mieszkacie we Wloszech od ponad czterech lat (= cztery lata zameldowania), możecie wystąpić o przyznanie Wam wszystkim obywatelstwa na podstawie legalnego pobytu (http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/04/obywatelstwo-woskie-na-podstawie_19.html).

      2) Jeżeli Wasz syn będzie mieszkał nieprzerwanie (!) we Wloszech od chwili urodzenia do momentu ukończenia 18 roku życia (w wiec 18 lat), może wyrazić chęć nabycia obywatelstwa włoskiego (patrz artykuł wklejony w poprzedniej odpowiedzi).

      Usuń
  2. Składałam wniosek o nadanie mi obywatelstwa włoskiego ok. 10 lat temu w Mediolanie . Jesteśmy po ślubie 13 lat. Otrzymałam kod . Czekałam na wiadomość ,która miała przyjść i nic nie przyszło. Jakiś czas temu wyjechaliśmy do Polski na stałe. Jednak chciałabym znowu powrócić do starania się o obywatelstwo, ponieważ możliwe, że dużo częściej będę przebywać znowu we Włoszech. Chciałabym zapytać, czy trzeba będzie się starać od nowa, czy ma znaczenie wcześniejszy wniosek czy jest ważny? Bardzo proszę o wskazówki jak to teraz załatwiać. Z góry bardzo dziękuję! pozdrawiam IGA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się dość dziwne, że przez te 10 lat nie otrzymałaś żadnej odpowiedzi w sprawie przyznania obywatelstwa, nawet odmownej...

      W każdym razie małżeństwo z obywatelem włoskim daje Ci obiektywne prawo do uzyskania obywatelstwa (zgodnie okólnikiem ministerstwa, o którym wspomniałam tutaj:http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/04/obywatelstwo-woskie-na-podstawie.html?m=1), choć nie oznacza to, że nie będziesz musiała ponownie złożyć wniosku lub chociaż wykazać, że nadal jesteście małżeństwem. Powinnaś skontaktować się z prefekturą i wyjaśnić sprawę.

      Usuń
    2. Wydaje mi się dość dziwne, że przez te 10 lat nie otrzymałaś żadnej odpowiedzi w sprawie przyznania obywatelstwa, nawet odmownej...

      W każdym razie małżeństwo z obywatelem włoskim daje Ci obiektywne prawo do uzyskania obywatelstwa (zgodnie okólnikiem ministerstwa, o którym wspomniałam tutaj:http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/04/obywatelstwo-woskie-na-podstawie.html?m=1), choć nie oznacza to, że nie będziesz musiała ponownie złożyć wniosku lub chociaż wykazać, że nadal jesteście małżeństwem. Powinnaś skontaktować się z prefekturą i wyjaśnić sprawę.

      Usuń
  3. Czy w konsulacie polskim mozna ubiegac sie o obywatelstwo wloskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W żadnym wypadku, obywatelstwo włoskie przyznawane jest przez włoskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, a wniosek można złożyć wyłącznie przez internet, o czym pisałam m.in tutaj:

      http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/04/obywatelstwo-woskie-na-podstawie_19.html?m=1

      Usuń
  4. Ile czasu się czeka na przyznanie obywatelstwa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo, kilka lat. Przy czym w przypadku ubiegania się o obywatelstwo ze względu na małżeństwo z Włochem po dwóch latach uzyskuje się tzw. obiektywne prawo do jego otrzymania, o czym pisałam tutaj:

      http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/04/obywatelstwo-woskie-na-podstawie.html

      W przypadku natomiast wniosku o przyznanie obywatelstwa ze względu na pobyt we Wloszech nie jest powiedziane, ze zostanie on rozpatrzony pozytywnie, wiec takiego prawa nie ma:

      http://deeoswajawlochy.blogspot.it/2013/04/obywatelstwo-woskie-na-podstawie_19.html

      Usuń
    2. Aha dziękuję bardzo. Bo w moim przypadku mam partnera Włocha i mamy dwie córeczki i one mają obywatelstwo włoskie.
      A czy mogła by mi pani podpowiedzieć jak mam się starać o wizę amerykańska? Nie chciała bym zostać sama podczas gdy mój partner z córkami mogą spokojnie wyjechać .

      Usuń
    3. Musisz wypełnić przez internet formularz DS-160 (https://ceac.state.gov/genniv/), a następnie umówić się na spotkanie w ambasadzie amerykańskiej (w Rzymie, Mediolanie, Florencji lub Neapolu, jeśli mieszkasz we Wloszech), korzystając ze strony https://usvisa-info.com/. Po spotkaniu pozostaje czekać na decyzje o przyznaniu (lub nie) wizy, stan sprawy możesz sprawdzać na tej samej stronie, na której umawiałaś się na spotkanie.

      Usuń
  5. Dziękuję pięknie. Mam jeszcze kilka pytań czy ma pani również konto lub jakąś grupę na fb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze mam. :)

      https://www.facebook.com/deeoswajawlochy

      Możesz tez pisać na maila, adres znajdziesz w zakładce KONTAKT (zastąp (at) małpą).

      Usuń
  6. DrogaDee,skladam wniosek o obywatelstwo zaznaczylam ze jestem rozwiedziona nadal mam nazwisko po ex mezu jakie dokumety beda potrzebne ?wyrok sadu prxetlumaczony czy jeszcze cos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli w odpisie aktu urodzenia znajdzie się notka o Twoim małżeństwie, rozwodzie i noszonym od momentu ślubu nazwisku, to nie trzeba niczego więcej załączać. W przeciwnym wypadku będzie konieczne załączenie dokumentu poświadczającego Twoje dane. Np. prefektura w Mediolanie wymaga odpowiedniego zaświadczenia wydanego przez konsulat RP we Włoszech, a rzymska prefektura podobnego zaświadczenia lub aktu ślubu zawierającego informację o zmianie nazwiska.

      Usuń
  7. Jest Pani bardzo mądra! ! Dziękuję za info które przeczytałam.....

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry,
    Moja Babcia była Włoszką. Ojciec nigdy nie ubiegał się o obywatelstwo. Czy może to zrobić teraz? Czy wówczas ja jako syn mógłbym ubiegać się o przyznanie obywatelstwa?
    Bardzo dziękuję za pomoc w tej sprawie.
    AZ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim sprawdziłabym, czy akt urodzenia ojca został zarejestrowany we włoskim USC - jako syn Włoszki, powinien on posiadać automatycznie włoskie obywatelstwo. Jeśli akt urodzenia nie jest we Włoszech zarejestrowany, wystarczy wystąpić za pośrednictwem konsulatu o uznanie go za obywatela włoskiego, nie musi się ubiegać o przyznanie obywatelstwa. Podobnie Ty, jako wnuk obywatelki włoskiej, możesz wystąpić o uznanie Twojego włoskiego obywatelstwa.

      Usuń

Komentarze niekulturalne lub niezgodne z netykietą będą usuwane, proszę Was też o pozostawianie komentarzy odnoszących się do tematu artykułu. Tylko w ten sposób jestem w stanie zapewnić przejrzystość bloga! Dziękuję za komentarze i za współpracę. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...